Kasperi IFRS 16 -seuranta

Kasperissa voidaan seurata IFRS 16:n ja muita FAS:n ja IFRS:n välisiä jaksotuseroja. Ohjelmisto tuottaa IFRS-oikaisutositteen, joka tyypillisesti oikaisee kaikki FAS:n viennit IFRS:n mukaisiksi.

Perusperiaatteet

Kasperi lähestyy IFRS 16 -seurantaa pysyvien vastaavien näkökulmasta. Järjestelmään perustetaan taseen pysyvien vastaavien tilit, joille sopimukset halutaan aktivoida. Kasperi tukee monia eri tiliöintitapoja.

Seurattavat hyödykkeet voivat olla muutakin kuin IFRS 16-vuokrasopimuksia. Kasperissa voidaan seurata kaikkia FAS:n ja IFRS:n välisiä jaksotuseroja: esim. liikearvojen arvostuseroja, IFRS 15 -jaksotuseroja tai IFRS 16 -ulosvuokrausta.

Sopimusten muutokset

Sopimusten muutokset eivät vaikuta historiaan (ellei niin haluta) ja esim. lunastusoption muutos kesken kauden ei vaikuta velkojen/pysyvien vastaavien määrään ennen sen voimaantulopäivää. IFRS 16 -sopimuksella sekä poikkeavilla maksuposteilla (alun kulut, lopun kulut tai lunastusoptio, alennukset) on voimaantulopäivä, johon sen nykyarvo lasketaan ja josta eteenpäin se vaikuttaa laskentaan. Muutospäivälle lasketaan vanhan ja uuden sopimuksen välinen nykyarvon muutos.

Hyödykkeen sopimusta voidaan muuttaa syöttämällä uusi korvaava sopimus (joka astuu voimaan voimaantulopäivästä) ja esim. sopimuskauden lopun kulut voidaan perua perustamalla poikkeava negatiivinen maksuposti kauden loppuun kuluvan kuukauden voimaantulopäivällä. Sopimuksesta ja sen muutoksista perustuu automaattisesti velan muutoksen lisäksi myös saman suuruinen pysyvien vastaavien muutos. Sopimus voidaan myös päättää kesken kauden, jolloin pysyvien vastaavien tase-arvot sekä velka kirjataan alas ja niiden välinen nettosumma kirjataan tulokseen

IFRS-oikaisutosite ja muu raportointi

Kasperi tuottaa IFRS-oikaisutositteen, joka voidaan siirtää liittymällä eteenpäin. Liittymiä voi olla myös useampia; esim. tietojen siirtoon sekä konserniraportointijärjestelmään että sisäisen laskennan järjestelmään.

Kasperi pystyy raportoimaan tietoja hyvin monipuolisesti ja esim. sopimuksen muutoksista (indeksikorotus, vuokran muutos, lunastusoption muutos) saa ajettua Excel-taulukon, josta käy ilmi, miten muutos on laskettu.

Kurssaus

Kasperi voi tarvittaessa myös kurssata viennit. Kauden tapahtumat kurssataan kumulatiivisella keskikurssilla ja kauden lopun arvot päätöskurssilla. Jos konserniraportointijärjestelmä tekee kurssauksen, ei sitä tarvitse tehdä Kasperissa (ainakaan oikaisutositteelle). Oletuksesta poikkeava kirjanpitovaluutta ja raportointivaluutat määritellään Kasperissa tilin alaisella kalustoryhmä -tasolla.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:

Jukka Järvinen, tuotepäällikkö
050 408 0955

Ville Ristiluoma, tuoteasiantuntija
044 331 2089

Sähköpostiosoitteet ovat muodossa etunimi.sukunimi@espina.fi.

Ota yhteyttä

Puhelin: (09) 5866 0200
Sähköposti: kasperi@espina.fi

Voit myös jättää meille yhteydenottopyynnön, niin
olemme sinuun yhteyksissä mahdollisimman pian!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.